Subota, 15 Maja, 2021
Home Vijesti Najnovije Evo kako novi političari preuzimaju stare ( tuđe) zasluge

Evo kako novi političari preuzimaju stare ( tuđe) zasluge

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica donesena je odluka po kojoj se zemljište škole u Pojskama izuzima za potrebe izgradnje ambulante.  Nije dugo trebalo da se neko od vijećnika Zeničke inicijative oglasi i preuzme zasluge za nešto čime nije doprinijeo ničim.

“Dragi mještani Pojska i moje komšije”, riječi su Mirzeta Skopljaka kojima je započeo svoje fejsbuk izlaganje
– Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica donesena je odluka po kojoj zemljište (dvorište) naše škole se izuzima za potrebe izgradnje ambulante. Kao što se sjećate, moja prva inicijativa je bila upravo izgradnja ambulante u MZ Pojske.
Drago mi je što su svi podržali ovu odluku i da ćemo napokon imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, bez putnih troškova kao do sada i čekanja u redu.

Međutim, kako stvari stoje, ovaj vijećnik ničim nije doprinio izgradnji ove ambulante u što čete se uvjeriti u nastavku teksta i priloženim skrinovima, odnosno čitanjem dokumenata iz materijala 9 sjednice Gradskog vijeća.

Ono što mještani Pojska, komšije vijećnika koji pripisuje sebi zasluge za izgradnju ambulante u Pojskama trebaju znati jeste činjenica da su procedure za izgradnju ove ambulante započete u 2019.godini, a zaustavljene su neizdavanjem odobrenja za građenje u Službi za urbanizam Grada Zenica. Barem tako stoji u dokumentima Gradskog vijeća kao i u intervjuu Ferida Alića, donedavnog vd.direktora JU “Dom zdravlja” Zenica objavljenog u listu “Naša riječ” od 28. Avgusta 2020.

Da bi se izgradila ambulanta u Pojskama bilo je potrebno obaviti niz procedura koje su započete, u vrijeme kada vijećnik Mirzet Skopljak nije bio političar/član stranke Zenička inicijativa.

Podsjećam, JU „Dom zdravlja“ Zenica je, paralelno sa projektom ambulante porodične medicine Stranjani, već radio i na izgradnji ambulante porodične medicine Pojske. Tadašnja direktorica spec.dr. Sarajlić-Spahić je, u saradnji sa Vladom ZDK, Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i OŠ „Ahmed Muradbegović“, usaglasila lokaciju za izgradnju ambulante u Pojskama.

Prema materijalima sjednice Gradskog vijeća „JU Dom zdravlja“ Zenica je dakle imala i saglasnost vlasnika susjednih parcela da može pristupiti izgradnji ambulante u Pojskama. Urađena je projektna dokumentacija sa revizijom, dobijena urbanistička saglasnost i riješeni odnosi sa komunalnim preduzećima. Međutim, nakon što je podnesen zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje u Službu za urbanizam Grada Zenica, isti nije riješen niti šest mjeseci nakon podnošenja zahtjeva“, kazao je prim.dr. Alić, ističući da će i pored navedenog, kada JU „Dom Zdravlja“ Zenica dobije odobrenje za građenje za ambulantu porodične medicine Pojske, ovaj projekt biti realizovan kako je i planirano, i u skladu sa vlastitim sredstvima JU „Dom zdravlja“ Zenica.

Ambulanta porodične medicine u Pojskama bit će izgrađena prema istom modelu kao i ambulanta u Stranjanima. Bit će dimenzija 16,45×10,50 i imat će površinu od 172,725 m2. „I ova ambulanta imat će termo blok i prostorije koje ima i ambulanta porodične medicine Stranjani“, kaže prim dr. Alić, ističući da je, izgradnjom ambulante u Pojskama, namjera JU „Dom zdravlja“ Zenica da zdravstvenu zaštitu približe svojim pacijentima koji žive na području Pojska.

Dakle, nakon što Grad Zenica izda odobrenje za građenje, sprovest će se tender za izbor ponuđača za izgradnju ambulante u Pojskama, i to bi bila odprilike procedura vezana za izgradnju ambulante koja je započeta prije nego je vijećnik Skopljak dobio mandat vijećnika u Gradskom vijeću Zenica.

Pogledajte dokumente u prilogu sa datumima izdavanja:Izvor: 32.vijecnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Vjećnicima Gradskog vijeća Zenice: Zašto šutite?

Poštovani vijećnici Grada Zenica, Obzirom da, usprkos najboljoj volji od strane rukovodstva NK Čelik Zenica, ne nailazimo na ikakve...

Učenjem dove i polaganjem cvijeća delegacija SDA Zenica odala počast najvećim sinovima naše domovine

Drugi dan Ramazanskog bajrama obježava se kao Dan šehida. Delegacija SDA Zenica, koju je predvodio Nezir Pivić učenjem dove i polaganjem cvijeća na...

Brzi odgovor – američka vojna on-line vježba?

Na sarajevski aerodrom sutra stiže glavnina američkih vojnih snaga. Od ponedjeljka će učestvovati u vježbi na Manjači, u Glamoču i Dubravama kod...

Dok Izrael gomila vojsku na granici s Gazom, Hamas upozorava: Počinjemo koristiti novu

Dok Izrael gomila vojke snage na granici s Pojasom Gaze i dok nastavlja raketiranja u kojima ginu civili, Hamas upozorava da će...

Recent Comments