Srijeda, 21 Aprila, 2021
Home Vijesti Najnovije NK ČELIK ZENICA: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – 10.02.2021.GODINE

NK ČELIK ZENICA: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – 10.02.2021.GODINE

Javnost je protekle sedmice imala priliku svjedočiti iznesenim stavovima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića koji je prilikom izlaganja na sjednici Gradskog vijeća najavio jednostrani raskid Sporazuma između Grada Zenica i NK Čelik Zenica potpisanog 12.11.2020. zbog čega osjećamo dužnost obavijestiti javnost o stavovima Upravnog odbora i menadžmenta kluba glede iznešenih prijetnji gradonačelnika, te poduzetim aktivnostima i budućim planovima.

Podsjećamo, Grad Zenica se obavezala na mjesečnom nivou vršiti prijenos sredstava prikupljenih od zakupnina poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje na klupski račun, te u mjesečnim ratama plaćati reprogram glavnice poreznog duga NK Čelik Zenica.

Klupski menadžment je po potpisu Sporazuma s Gradom Zenica zatražio informaciju od Službe za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica o iznosima zakupnina u stadionu Bilino polje, a na temelju odgovora koje je dobio, ustanovljeno je da će Grad Zenica mjesečno transferirati klubu iznose od 18.509,80 KM što je Klub i uzeo u obzir prilikom izrade Plana za 2021. godinu.

Kao razloge za raskid Sporazuma, gradonačelnik je naveo da

  • da NK Čelik Zenica nije ispunio uvjete iz Sporazuma,
  • da se u odnosu na reprogram potpisan 2018. godine uvećao iznos mjesečnih rata za plaćanje, te
  • finansijske probleme zbog pandemije korona virusa.

Kao što smo obavijestili javnost 11.01.2021. godine:

NK Čelik Zenica je ispunio sve preuzete obaveze iz Sporazuma, te o istima izvijestio Gradsku upravu.

S druge strane, iznos mjesečne rate za reprogram se u odnosu na 2018. godinu uvećao isključivo zbog dodatnih dugovanja koja je prema Poreznoj upravi napravio bivši Upravni odbor na čelu s Aydinom Olgunom kojeg je doveo upravo gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i nametnuo skupštini NK Čelik Zenica. Međutim, bez obzira na tu činjenicu,  Sporazumom između Grada Zenica i NK Čelik Zenica nije definisan iznos reprograma, nego isključivo obaveza Grada Zenica da finansira isti i to po potpisu novog Sporazuma NK Čelik Zenica s Poreznom upravom FBiH.

Sam Sporazum s Gradom je potpisan u novembru prošle godine, upravo u vrijeme trajanja vrhunca pandemije u našoj zemlji kada se znalo kakve posljedice pandemija ostavlja na ekonomiju. Ipak, te posljedice očito nisu omele Grad Zenica da budžetom za 2021. godinu planira znatno veće prihode u odnosu na budžet iz prethodne godine.

Povodom ove prijetnje otkazivanja Sporazuma, a samim tim i pravno obavezujuće pomoći NK Čelik Zenica, dužni smo izvijestiti javnost da smo od klupskih pravnih zastupnika dobili potvrdu o onom što bi svima trebalo biti jasno – da Grad Zenica ne može bez posljedica jednostrano raskinuti ovaj Sporazum, te da će klub u tom slučaju preduzeti sve zakonski dozvoljene radnje kako bi svoja prava stekao putem Suda.

S druge strane, kao stanovnici ovoga grada dužni smo još jednom upozoriti Gradsku upravu, njene službe, te gradske vijećnike da iz navedenih razloga u budžet za 2021. godinu uvrste troškove potrebne za izvršenje obaveza Grada Zenica prema NK Čelik Zenica, a posebno iz razloga što želimo upozoriti sve one koji budu odlučivali o strukturi gradskog budžeta da snose veliku zakonsku i moralnu odgovornost ukoliko zbog njihovog nemara i zanemarivanja Sporazuma s Klubom, Grad Zenica nakon sudskog postupka bude morao snositi znatno veće troškove u odnosu na one na koje se obavezao Sporazumom.

U slučaju sudskog spora i nedvojbene presude u korist NK Čelik Zenica, Grad Zenica bi, osim iznosa zakupnina poslovnih prostora, morao plaćati i kamate (12% godišnje), dok bi pored glavnice poreznog duga 3.619.323,90 KM, morao plaćati i iznos kamata prema Poreznoj upravi od preko 5 miliona KM.

S tim u vezi, NK Čelik Zenica je danas Službi finansija i Kabinetu gradonačelnika Grada Zenica, te klubovima vijećnika dostavio:

  • Amandman na Nacrt budžeta za 2021. godinu,
  • Pravno mišljenje o posljedicama u slučaju nepoštivanja Sporazuma,
  • Informaciju iz Službe za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica.

Iskreno se nadamo da će u ovoj situaciji preovladati zdrav razum, te da oni koji odlučuju o gradskom budžetu svojim odlukama neće nanijeti višemilionsku štetu Gradu Zenica.

Upravni odbor NK Čelik Zenica

Izvor: nkcelik.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Gradonačelni Kasumović otkrio zbog čega nije produžena sezona grijanja u Zenici

Nakon što je 15. aprila zvanično završena sezona grijanja u Zenici, mnogi su ostali iznenađeni da ista nije produžena obzirom na nepovoljnu...

Bajramović osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira i uvreda prema Mensudu Kelešturi

Općinski sud u Zenici osudio je zbog djela narušavanja javnog reda i mira Muhameda (Omera) Bajramovića iz Zenice i kaznio ga novčanom...

Zenica prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika...

Godišnjica Masakra u centru Zenice, mnoštvom granata na civile

Masakr civila u Zenici desio se 19. aprila 1993. godine. Oko podneva granate su ispaljene na centar Zenice sa položaja HVO-a, pozicioniranim...

Recent Comments