Srijeda, 21 Aprila, 2021
Home Vijesti Najnovije ODRŽAN SASTANAK S GRADSKOM UPRAVOM – ČELIK NE PRISTAJE NA UCJENE!

ODRŽAN SASTANAK S GRADSKOM UPRAVOM – ČELIK NE PRISTAJE NA UCJENE!

Na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića jučer je održan sastanak s predstavnicima Gradske uprave.

U pozivu na sastanak navedeno je kako je važeći Sporazum između Grada Zenica i NK Čelik Zenica neodrživ za gradski budžet zbog finansijskih razloga, te smo pozvani na sastanak s ciljem potpisivanja novog Sporazuma.

Podsjećamo, prema važećem Sporazumu, Grad Zenica se između ostalog obavezao da će:

  • Preuzeti finansiranje poreskog duga NK Čelik Zenica po novom sporazumu kojeg Klub potpiše s Poreznom upravom FBiH i do 25. dana u mjesecu za prethodni mjesec vršiti plaćanje po ratama, te
  • Prebacivati prikupljena sredstva od poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje na klupski račun i to do 10. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Predstavnici kluba i klupski advokat su se odazvali sastanku na kojem je gradonačelnik uslovio klub da se zbog finansijskih problema s kojima se navodno susreće Gradska uprava odrekne prihoda od poslovnih prostora i potpiše novi sporazum koji će podrazumijevati samo plaćanje reprograma, te da će odbijanje takvog prijedloga rezultirati gubitkom ikakve podrške prema klubu.

Takva ucjena je odbijena i gradonačelniku je poručeno da do ponedjeljka 15.02.2021. treba uplatiti sredstva od poslovnih prostora za januar (18.509,80 KM), u protivnom će klub dići tužbu, nakon čega je gradonačelnik demonstrativno napustio sastanak.

Napominjemo da do sada Grad nije izvršio prijenos sredstava od poslovnih prostora zbog čega je Klub danas poslao Gradu opomenu zbog neplaćanja.
Izražavamo šokiranost postupcima gradonačelnika i Gradske uprave koja se upravo u vrijeme trajanja vrhunca pandemije korona virusa obavezala na poštivanje navedenih odredbi koje sada navodno ne može poštivati zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Ističemo i činjenicu da je usvojenim Nacrtom budžeta, bez obzira na pandemiju korona virusa, predviđeno 1.400.000 KM više troškova za plate administracije u odnosu na prošle godine. Također, za nabavku sitnog invetara je predviđeno 80.000 KM više nego 2020. godine, troškovi prijevoza su uvećani za skoro 60.000 KM, na potrošnju struje se planira potrošiti 15.000 KM više nego što je predviđeno prošle godine, dok se npr. stavka ugovornih usluga uvećala za 400.000 KM, a transferi predstavnicama mjesnih zajednica za 50.000 KM.

Zbog svega navedenog sigurni smo da provođenje preuzetih obaveza prema NK Čelik Zenica nije pitanje finansijskih mogućnosti, nego isključivo volje za spasom zeničkog simbola koje očito nema.

Još jednom upozoravamo sve one koji odlučuju o budžetu Grada za 2021. godinu da na narednim sjednicama Gradskog vijeća budu svjesni odgovornosti koje nose i posljedica koje će se desiti u slučaju neprovođenja Sporazuma s klubom!

Izvor: nkcelik.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Gradonačelni Kasumović otkrio zbog čega nije produžena sezona grijanja u Zenici

Nakon što je 15. aprila zvanično završena sezona grijanja u Zenici, mnogi su ostali iznenađeni da ista nije produžena obzirom na nepovoljnu...

Bajramović osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira i uvreda prema Mensudu Kelešturi

Općinski sud u Zenici osudio je zbog djela narušavanja javnog reda i mira Muhameda (Omera) Bajramovića iz Zenice i kaznio ga novčanom...

Zenica prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika...

Godišnjica Masakra u centru Zenice, mnoštvom granata na civile

Masakr civila u Zenici desio se 19. aprila 1993. godine. Oko podneva granate su ispaljene na centar Zenice sa položaja HVO-a, pozicioniranim...

Recent Comments