Četvrtak, 29 Jula, 2021
Home Vijesti Najnovije Propao dogovor o povećanju minimalne plaće: Sindikati prijete povlačenjem iz pregovora, poslodavci...

Propao dogovor o povećanju minimalne plaće: Sindikati prijete povlačenjem iz pregovora, poslodavci otkazima

Sindikati i poslodavci po ko zna koji put nisu uspjeli postići dogovor o povećanju najniže plaće u Federaciji BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Mevludin Bektić za „Avaz“ je kazao da Vlada FBiH na prekjučer održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) nije izašla sa svojim prijedlogom.

Nejasna situacija

– Mene to upućuje na zaključak da nisu zainteresirani, što je trivijalno, jer Vlada FBiH na osnovu člana 78. Zakona o radu FBiH donosi uredbu o najnižoj plaći u FBiH. Nismo se mogli dogovoriti s poslodavcima jer su oni deklarativno za, ali ne i suštinski. Postoji namjera da se nastave razgovori. Bio sam kategoričan pri stavu da nema razgovora o bilo čemu drugom, sve dok se ne promijeni iznos najniže plaće, pod cijenu da ja više ne učestvujem u radu ESV-a – poručio je Bektić.

Dodao je da, što se njega tiče, ova priča je završena, jer se ovo pitanje mora riješiti.

– Predstavnici SSSBiH traže da minimalna plaća iznosi 70 posto prosječne plaće u FBiH, odnosno 700 KM. Poslodavci su išli na 60 posto prosječne plaće u FBiH (oko 580 KM), međutim, tu je bila nejasna situacija, jer još nisu donesene izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, u parlamentarnoj su proceduri. Mi ne možemo čekati da se one donesu, jer želimo da prestane nedopustivo izrabljivanje radne snage – naglasio je Bektić.

Prema njegovim riječima, topli obrok, naknada za prijevoz i regres trebaju biti zaštićene kategorije i neophodno je primorati poslodavce da to isplaćuju.

– Mora se to definirati općim kolektivnim ugovorom, bez toga ne možemo pristati ni na ovih 70 posto prosječne plaće. Prijedlog poslodavaca nam je neprihvatljiv – poručio je Bektić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je kazao da nije ni očekivao da će na sjednici ESV-a biti postignut finalni dogovor.

Pitanje iznosa

– Mišljenja smo da treba podići plaću, ali u pitanju je iznos. Ostaje otvoreno pitanje doprinosa, poreza na dohodak. Međutim, Sindikat odbija da to ide u paketu. Vezivanje minimalne plaće za prosječnu je neprihvatljivo. Ako se značajno digne minimalna plaća, dio malih obrtnika neće preživjeti i ljudi će ostati bez posla. Šta ćemo ako se broj zaposlenih smanji za 50.000 – upitao je Smailbegović.

Taoci javnog sektora

– Prosječna plaća u FBiH ne može biti parametar za definiranje minimalne plaće. Prosječnu plaću u FBiH, nažalost, još dominantno definira javni sektor. Ne možemo biti taoci javnog sektora. Sutra neko odluči da poveća plaće zdravstvu i policiji, automatski bi se povećala i minimalna plaća. Mi se možemo vezati isključivo za rast BDP-a, rast proizvodnje, potrošačke cijene, a nikako za prosječnu plaću – poručio je Smailbegović

Izvor: klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

FOTO: Završena prva faza projekta RASTEM UZ ČELIK

Nogometni klub Čelik Zenica danas je završio sa prvom fazom realizacije projekta „Rastem uz Čelik“ kroz koji smo ugostili mališane iz zenčkih...

Predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija BiH

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH ne...

NK Čelik nikada nije bio transparentniji i ujedinjeniji

NK Čelik nikada nije bio transparentniji i ujedinjeniji- Sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana redovna sjednice Skupštine NK Čelik....

U Bosni i Hercegovini 40 novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.245 uzoraka, od kojih je 28 pozitivno na koronavirus.

Recent Comments