Srijeda, 21 Aprila, 2021
Home Vijesti Najnovije Šta je pozadina konstantnih napada na KCUS i širenja panike među građanina?

Šta je pozadina konstantnih napada na KCUS i širenja panike među građanina?

KCUS je federalna institucija, a pravo na liječenje u ovoj ustanovi imaju i građani iz suosnivačkih kantona. Ovih dana svjedočimo još jednoj “aferi” u režiji medija opijenih mržnjom kojima je jedini cilj rušenje Stranke demokratske akcije, pritom ne birajući sredstva, spremni da lažu i šire paniku među građanima. 

U subotnjem izdanju Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića svjedočili smo senzacionalizmu i dilentatizmu Kenana Kešmera sa portala Raport i Danijala Hadžovića iz redakcije Dnevnog avaza. Kešmer je inače poznat po tome što kreira “afere” po nalogu šefova iz političkih krugova, tačnije Fahrudina Radončića. S druge strane, Danijal Hadžović zvani “Dani liberalac” poznat je po tome što je promijenio više novinarskih “dresova” tj. kuća nego Damir preletač Arnaut političkih stranaka, a Boga mi ih je Arnaut promijenio dosta. U čaršiji se priča: “Dani piše ko mu para dadne više”, i to ne bi bilo sporno u svijetu kakvog ga on doživljava, a doživljava ga kroz isključivo materijalne stvari, da ne ispaštaju obični građani od njegovih metoda dolaska do honorara.

Na snimcima iz Respiratornog centra sa KCUS-a, koji su javno objavljeni vidi se jasno da su respiratori u funkciji, a u odgovoru Federalne uprave civilne zaštite na upit FACE televizije, jasno se vidi da su neki pacijenti i “skinuti” s tih respiratora i prebačeni na odjel za dalje liječenje.

Posebno je indikativno tzv. anonimno pismo, bez potpisa i bez autora, nakon kojeg zasjedaju politički predstavnici SDP-a, Naroda i Pravde, Naše stranke i SBB-a. Trojka je izgleda zaboravila da je SBB u potpunosti dio struktura vlasti i dio Vlade Federacije koja je i nabavila “sporne respiratore” kako oni tvrde.

Općepoznata je činjenica da su mnoge zemlje nabavku medicinske opreme, uključujući i respiratore / ventilatore, stavili pod oznaku “državna tajna” na početku pandemije, ne želeći da njihovi građani ispaštaju zbog politikantstva i senzacionalističkih medijskih naslova, te pravljenja kojekakvih afera, kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini.

U vremenu kada su respiratori nabavljeni poznato je da su cijene istih vrtoglavo rasle na tržištu medicinske opreme, zbog velike potražnje, a države su se bukvalno takmičile ko će uspjeti nabaviti ove aparate.

Iako je Vlada Federacije uspjela nabaviti 100 respiratora, od cijele nabavke iskonstruisana je afera koja se i dan danas koristi u političke svrhe, za međusobne obračune političkih rivala.

Osnovni cilj svega jeste, čak i po cijenu uvođenja nereda, anarhije i panike, pokušati narušiti SDA, u potpunosti bacajući u drugi plan činjenicu da je dolaskom nove kantonalne sarajevske vlade “Trojke” na čelu s premijerom Edinom Fortom Sarajevo bilo grad s najvećom stopom zaraženih u Evropi zbog neblagovremenog uvođenja mjera i nedovoljnom provedbom postojećih mjera, kao i izmjenama u Kriznom štabu, što je skoro dovelo do kolapsa zdravstveni sistem.

Zaboravljaju mnogi da je 15. januara kantonalni premije Edin Forto slavodobitno poručio građanima putem facebook stranice da Kanton Sarajevo ne može više čekati državu i da ide u nabavku vakcina. Vakcina u Kantonu Sarajevo dva i po mjeseca nakon te najave nema, a to pravdaju činjenicom da ih ne mogu nabaviti jer nisu država.
Pod broj 1) taj argument je apsolutno na mjestu i onda se od njih očekuje da istu stvar kažu za Vladu Federacije i premijera Novalića koji je rekao istu stvar, međutim Trojka njega licemjerno ipak smatra odgovornim.
Pod broj 2) ili su toliko nesposobni da nisu znali na koji način se mogu nabaviti vakcine ili su populistički i beskrupulozno slagali građane Kantona Sarajevo, zarad nekoliko političkih poena.

Krajnje je vrijeme da vlasti, ali i mediji u Kantonu Sarajevo prestanu navijati i potpaljivati bilo kakve vrste sukoba, pogotovo između zdravstvenih ustanova i da objektivno i nepristrasno izvještavaju građane.

PS. Ukoliko je neko od ljekara stvarno svjesno “stavio” pacijenta na uređaj za koji provjereno, a ne paušalno, zna da ne funkcioniše na pravi način, onda je prekršio hipokratovu zakletvu i treba da odgovara pred pravosudnim organima.

Izvor: inat.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Gradonačelni Kasumović otkrio zbog čega nije produžena sezona grijanja u Zenici

Nakon što je 15. aprila zvanično završena sezona grijanja u Zenici, mnogi su ostali iznenađeni da ista nije produžena obzirom na nepovoljnu...

Bajramović osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira i uvreda prema Mensudu Kelešturi

Općinski sud u Zenici osudio je zbog djela narušavanja javnog reda i mira Muhameda (Omera) Bajramovića iz Zenice i kaznio ga novčanom...

Zenica prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika...

Godišnjica Masakra u centru Zenice, mnoštvom granata na civile

Masakr civila u Zenici desio se 19. aprila 1993. godine. Oko podneva granate su ispaljene na centar Zenice sa položaja HVO-a, pozicioniranim...

Recent Comments