Srijeda, 21 Aprila, 2021
Home Vijesti Najnovije "Trojka" iskoristila Bogićevićevo ime, fotelje spremali za "genetski predodređene"

“Trojka” iskoristila Bogićevićevo ime, fotelje spremali za “genetski predodređene”

Definitivnim odustajanjem Bogića Bogićevića od preuzimanja funkcije gradonačelnika Sarajeva, popraćenim kritikama na račun novog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića (Narod i pravda) zbog nekorektnog pokušaja prebacivanja odgovornosti, samo je djelimično uspio plan koalicije “Trojka” da na račun Bogićevićevog renomea za probrane, genetski predodređene kadrove, osiguraju unosne pozicije.

Predstava za javnost je započeta na sjednici Gradskog vijeća u srijedu, kada se zbog izbora Jasmina Ademovića, sina političkog direktora NiP-a Kemala Ademovića, dotadašnja “Četvorka” reducirala na “Trojku”. Međutim, i “Trojka”, odnosno NiP, SDP i Naša stranka, imali su 16 vijećnika u Gradskom vijeću, te samim tim i više nego dovoljnu većinu za izbor rukovodećih kadrova.

Ademović je u prvom krugu glasanja dobio samo deset glasova, čime je kompromitiran cijeli proces, što je rezultiralo i Bogićevićevim odustajanjem. Uprkos vrlo preciznom objašnjenju nesuđenog gradonačelnika Sarajeva da je od kandidature odustao zbog poruke koalicije koja ga je predložila da za njih “nije poželjan kandidat”, iz NiP-a, Naše stranke i SDP-a su započeli agresivnu kampanju kojom bi odgovornost za posljedice svog politikanstva i pokušaja zloupotrebe Bogućevićevog renomea prebacili na SDA, Ibrahima Hadžibajrića, Abdulaha Skaku, Srđana Srdića, Vedrana Dodika…

Time ne samo da su se ponijeli nekorektno prema optuživanim oponentima i dojučerašnjim partnerima već su pokazali nepoštovanje prema Bogićeviću, koji je jasno obrazložio razloge svoje ostavke, koji nemaju veze ni sa SDA, Hadžibajrićem, Srdićem ili Skakom već sa “Trojkom”. Javnosti je nakon tog čina postalo jasno da su u pozadini cijelog procesa sitni partikularni interesi koalicionih partnera iz “Trojke”, koji su, uprkos posjedovanju dovoljnog broja ruku, svojim kalkulacijama primorali Bogićevića na povlačenje.

Pokušaj skretanja pažnje sa te činjenice jeftinim manipulacijama, poput pokretanja Facebook grupe posvećene Bogićeviću, vjerovatno je samo doprinio čvrsoći odluke o odustajanju. Potvrda činjenice da je Bogićević samo iskorišten kao mamac glasačima je i današnja situacija tokom sjednice Gradskog vijeća, kada su, tvrde brojni svjedoci, predstavnici NiP-a i Naše stranke vršili pritisak da se, protivno Statutu, odmah izaberu dogradonačelnici.

Te pozicije, prema ranijem koalicionom sporazumu, pripadaju upravo NiP-u i Našoj stranci, a taj epilog su spriječili šefovi klubova SDP-a i SDA. S obzirom da je spriječen izbor dogradonačelnika, plan Elmedina Konakovića i Predraga Kojovića je samo polovično realizovan, a cijena tih političkih igrica bila je reputacija Bogića Bogićevića i svođenje Gradskog vijeća Sarajeva na cirkusku predstavu.

Da li su Bogićević i građani Sarajeva zaslužili sve što im je priređeno u posljednja dva dana samo da bi na mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća bio izabran “genetski predodređeni” sin vjenčanog kuma predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, ili kako bi dogradonačelnik postao NiP-ov Haris Bašić, pitanje je na koje će, uprkos stalnom izbjegavanju, čelnici te stranke morati odgovoriti JAVNOST.

Još kada u obzir uzmemo da je do žestoke reakcije građana dio te jednačine kao kandidatkinja za dogradonačelnicu bila Ivana Marić, stranačka aktivistica koja se u javnosti lažno predstavlja kao politička analitičarka, gorčina postaje još veća. Ukoliko neko još uvijek ima sumnju u stvarnu pozadinu ovog događaja, režiranu u centralama “Trojke”, da bi mu postalo kristalno jasno dovoljno je samo pažljivo pročitati posljednju poruku Bogića Bogićevića, u kojoj koaliciju koja ga je predložila optužuje za “manipulacije njegovim imenom”.

Jedina preostala nedoumica jeste ko će biti novi kandidat za gradonačelnika Sarajeva, kojem se, sudeći prema razvoju situacije i primoravanju Bogićevića na odustajanje, od samog početka spremala ta fotelja.

Izvor: Faktor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Gradonačelni Kasumović otkrio zbog čega nije produžena sezona grijanja u Zenici

Nakon što je 15. aprila zvanično završena sezona grijanja u Zenici, mnogi su ostali iznenađeni da ista nije produžena obzirom na nepovoljnu...

Bajramović osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira i uvreda prema Mensudu Kelešturi

Općinski sud u Zenici osudio je zbog djela narušavanja javnog reda i mira Muhameda (Omera) Bajramovića iz Zenice i kaznio ga novčanom...

Zenica prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika...

Godišnjica Masakra u centru Zenice, mnoštvom granata na civile

Masakr civila u Zenici desio se 19. aprila 1993. godine. Oko podneva granate su ispaljene na centar Zenice sa položaja HVO-a, pozicioniranim...

Recent Comments