Uprkos protestu roditelja: ‘K.ta ko viršla’ i ‘guza ko krofna’ ostaju u lektiri sarajevskih osnovaca

Podijeli na društvenim mrežama

Roditelji sarajevskih osnovaca su primijetili da knjiga obiluje sadržajem neprimjerenim za djecu, pogotvo uzrasta od 11 ili 12 godina, koliko imaju učenici šestih razreda

Zbirka priča Alije Isakovića pod nazivom “Lijeve priče” do daljeg ostaje dio obavezne školskelektire za šesti razred osnovnih škola. Takav zakljkučak se nameće iz odgovora kojeg je Oslobođenje u vezi sa ovom knjigom dobilo od ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović.

Naime, roditelji sarajevskih osnovaca su primijetili da knjiga obiluje sadržajem neprimjerenim za djecu, pogotvo uzrasta od 11 ili 12 godina, koliko imaju učenici šestih razreda.

– Talijani misle da je moja guza krofna? Talijani će misliti da je tvoja guza krofna. Oni će od moje k..e misliti da je viršla?

– Fari mu odmjeri od šake do lakta ne mijenjajući položaj.

– Ona druga ima bolji kupaći kostim, reče tata. Ne vidim joj kostim. Najbolji je kostim koji se ne vidi.

Ovo su samo neki od citata iz nevedene knjige.

Međutim, ministrica Hota-Muminović kaže kako su trenutni nastavni planovi i programi zatečeni, odnosno da su ih donosili raniji ministri. Dodaje kako su ovi nastavni planovi i programi dio dokumenta pod nazivom Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu FBiH, koji je donesen na nivou entiteta. Izbor knjiga za školsku lektiru vršila su stručna tijela imenovana koje je imenovalo Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku.

Posebno je naglasila da je Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS pokrenulo aktivnosti na reformi osnovnog i srednjeg obrazovanja, što će uključivati i izradu novih nastavnih planova, uključujući i izbor knjiga za lektiru.

– Obavještavamo vas da smo u procesu konačne izrade predmetnih kurikuluma, koji su bili u procesu javne rasprave, te da ćemo prije njihove konačne objave analizirati sve prijedloge, primjedbe i sugestije. Razumijem i pohvaljujem angažman i zainteresiranost javnosti po pitanju prikladnosti određenih sadržaja u odnosu na dob učenika. Kao ministrica, veoma sam opredijeljena da se prikladnost sadržaja, u odnosu na emocionalnu i fizičku dob, mora uzeti kao važan kriterij u svim daljim koracima u reformi obrazovanja.

lektira1
lektira2
lektira3


(DEPO PORTAL/dg)