Srijeda, 21 Aprila, 2021
Home Vijesti Najnovije Vrijeme je za usvajanje zdravih navika: Svima dostupne namirnice kojim ćete ojačati...

Vrijeme je za usvajanje zdravih navika: Svima dostupne namirnice kojim ćete ojačati imunitet

Vrijeme je za usvajanje zdravih navika: Svima dostupne namirnice kojim ćete ojačati imunitet – Nikad nije bolje vrijeme za usvajanje novih zdravih navika. Promjena prehrane može značajno ojačati vaš imunitet ako znate koje namirnice uklopiti u svakodnevni jelovnik.

Zdrava prehrana obogatit će vas svim nutrijentima, a da bi metabolizam ispravno funkcionirao, dobro je uklopiti i tjelovježbu.

Ako želite smanjiti mogućnost da se u sezoni prehlada zarazite virusom, obogatite svoj meni ovim supernamirnicama.

Kurkuma

Kurkuma sadrži snažne antioksidante i protuupalna svojstva. Međutim, također je poznata i po antigljivičnom, antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.

Đumbir

Đumbir je prepun stotina fitokemikalija uključujući beta-karoten, kapsaicin, kofeinsku kiselinu, kurkumin i salicilate, a djeluje zaštitno protiv stresa i pada funkcije mozga.

Citrusi

Limun, naranče ili grejp, šta god odabrali – nećete pogriješiti. Citrusi obiluju vitaminom C, a za potrebnu dozu vlakana najbolje je pojesti cijelu voćku. Jedna naranča srednje veličine osigurava oko 70 mg vitamina C, a grejp oko 90 mg.

Bijeli luk

Za bijeli luk je dobro poznato da ima snažna antibakterijska i antiparazitska svojstva te da jača imunološki sistem.

Avokado

Avokado pruža gotovo 20 esencijalnih hranjivih tvari, uključujući vlakna, folnu kiselinu, vitamine B, kalij i vitamin E.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži fitonutrijente koji se nazivaju flavonoidi, a to su biljne hemikalije koje djeluju kao antioksidansi i važni su u prevenciji raka, zdravlju srca i gubitku tjelesne težine. Biljka kakaa, od koje se dobiva čokolada, sadrži spoj zvan teobromin, koji može pomoći u smanjenju upala i potencijalno sniziti krvni pritisak.

Izvor: zenicablog.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Gradonačelni Kasumović otkrio zbog čega nije produžena sezona grijanja u Zenici

Nakon što je 15. aprila zvanično završena sezona grijanja u Zenici, mnogi su ostali iznenađeni da ista nije produžena obzirom na nepovoljnu...

Bajramović osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira i uvreda prema Mensudu Kelešturi

Općinski sud u Zenici osudio je zbog djela narušavanja javnog reda i mira Muhameda (Omera) Bajramovića iz Zenice i kaznio ga novčanom...

Zenica prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika...

Godišnjica Masakra u centru Zenice, mnoštvom granata na civile

Masakr civila u Zenici desio se 19. aprila 1993. godine. Oko podneva granate su ispaljene na centar Zenice sa položaja HVO-a, pozicioniranim...

Recent Comments