BiH skinuta sa sive liste rizičnih zemalja u vezi s pranjem novca i finansiranjem terorizma

Podijeli na društvenim mrežama

Bosna i Hercegovina je uklonjena s popisa visoko rizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u njihovom režimu u vezi s pranjem novca i suzbijanjem finansiranja terorizma, potvrđeno je za Klix.ba.

Drugim riječima, Evropska komisije je zaključila da u ovoj fazi Bosna i Hercegovina nema strateške nedostatke u režimu borbe protiv kriminala i međunarodnog finansiranja. Zemlja je nedavno poduzela niz mjera kako bi pojačala svoje poluge za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a Komisija će dalje pratiti učinkovitu provedbu takvih mjera.

Šef delegacije Bosne i Hercegovine za Moneyval i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić je dodao da su Bosni i Hercegovini potrebna poboljšanja u svim segmentima sprečavanja borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a posebno u vezi sa nadzorom rada odgovornih institucija za provedbu mjera sprečavanja pranja novca, zatim kvantitativnog i kvalitativnog krivičnog procesuiranja predmeta pranja novca i finansiranja terorizma, nadzora nad radom nevladinog sektora i provedbe mjera u vezi s finansiranjem terorizma i profilacije.
“Moneyval delegacija smatra prioritetnim provedbu spomenutih standarda, tako da su napori na tehničkom i političkom nivou usmjereni na osiguranje provedbe mjera. O ovom pitanju su upoznati i Predsjedavajući Vijeća ministara, kao i njegovi zamjenici, te se nadam da će saradnja unutar Vijeća ministara BiH na realizaciji prioriteta u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma uslijediti u cilju osiguranja što boljih uslova poslovanja naših privrednih subjekata van Bosne i Hercegovine”, dodaje Pivić.

Kao što je istaknuto u Analitičkom izvještaju koje prati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, potrebni su daljni napori za usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a na području AML / CTF, posebno uvođenjem registara korisnih informacija o vlasništvu i usklađivanjem zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Izvor: Klix.ba

3 thoughts on “BiH skinuta sa sive liste rizičnih zemalja u vezi s pranjem novca i finansiranjem terorizma

  1. Nicht Vernachlässigung to-go durch Internet Hilfe,
    Telefon Hilfe, Diskussion Foren wie diese Lösungen kann am Ende wird
    wirklich geholfen im Fall Sie brauchen sort von Führung bezüglich eines
    Spiels usw.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.