Četvrtak, 29 Jula, 2021
Home Magazin Film/Tv NEKROPOLA STEĆAKA ISPOD STAKLENOG PODA POLICIJSKE STANICE

NEKROPOLA STEĆAKA ISPOD STAKLENOG PODA POLICIJSKE STANICE

Policija u Srednjobosanskom kantonu pravi jedinstveni projekt u ovom dijelu, spoj arheologije i policije.  

Naime, nakon što su na lokalitetu gradnje nove policijske stanice u Kreševu pronađeni arheološki ostaci, odnosno stećci, kantonalni ministar Feliks Vidović najavljuje izmjenu projekta u jedinstven spoj na ovim prostorima. 

POLICIJA I NALAZIŠTA

– Napravit ćemo jako zanimljiv spoj. Nama je apsolutno u interesu da se izgradi policijska stanica, zaštiti nekropola i na primjeren način tretiraju svi arheološki zanimljivi radovi. Nema smetnji u zakonskom dijelu da turisti razgledaju arheološka nalazišta u zgradi policije. Dapače, imamo čitav niz primjera gdje je slično uspješno odrađeno i gdje se to prezentira kao vrhunska turistička atrakcija. Nama je cilj nekropolu učiniti vidljivom i prezentirati je javnosti te, naravno, da policija dobije modernu i funkcionalnu zgradu – rekao je Vidović.

Doista, stakleni pod u zgradi policije ispod kojeg bi bili stećci te turisti koji se tu slikaju svakako bi bili nesvakidašnji prizori i jedan veliki plus za kreševski turizam.

Nakon početka gradnje podiglo se dosta prašine zbog devastacije nekropole koja se, kaže ministar, vodila kao uništena.

IZVORNI LOKALITET

– Sve što mi radimo apsolutno nije devastacija, nego očuvanje nekropole koja se prije radova vodila kao uništena. Radi se o građevinskom zemljištu na kojem je bila područna škola koja je davno izgorjela i srušena. Nekropola je devastirana u periodu izgradnje magistralnog puta Kiseljak – Kreševo, koji ju je pocijepao na dva dijela, kada je niz stećaka pomjeren s izvornog lokaliteta – rekao je Vidović. 

Dodao je kako građani Kreševa apsolutno podržavaju projekt.  

– Sami građani apsolutno podržavaju projekt, a probleme pokušava stvoriti jedan jedini čovjek koji se predstavlja u ime udruženja koje nije aktivno. Tako su i objavili da je radove nadgledao student arheologije, što nije tačno, nego je riječ o čovjeku koji je završio trogodišnji studij arheologije. U tom trenutku nije bilo nijednog slobodnog arheologa, te je njegov zadatak bio zaustaviti radove čim se naiđe na zanimljivu arheološku građu. On je to i napravio i tu apsolutno nema štete – kazao je ministar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

FOTO: Završena prva faza projekta RASTEM UZ ČELIK

Nogometni klub Čelik Zenica danas je završio sa prvom fazom realizacije projekta „Rastem uz Čelik“ kroz koji smo ugostili mališane iz zenčkih...

Predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija BiH

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH ne...

NK Čelik nikada nije bio transparentniji i ujedinjeniji

NK Čelik nikada nije bio transparentniji i ujedinjeniji- Sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana redovna sjednice Skupštine NK Čelik....

U Bosni i Hercegovini 40 novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.245 uzoraka, od kojih je 28 pozitivno na koronavirus.

Recent Comments