Četvrtak, 23 Septembra, 2021
Home Vijesti Najnovije Predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija BiH

Predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija BiH

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH ne odlučuju.

Praktično to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi  odluke dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, prenose NN.

Jedan od zaključaka sastanka je da se u proceduru biti upućene izmjene dva zakona.

Takođe, dogovoreno je da se na sjednici NS RS koja će biti u petak nađu izmjene dva zakona te da će ta sjednica biti zatvorena za javnost.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je nakon sastanka izjavio novinarima da je među usvojenim zaključcima i taj da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.     

– Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH, te konstatujemo da ne postoji legalni visoki predstavnik, jer nije izabran u skladu s predviđenom procedurom i odbacujemo svaku saradnju s njim – naveo je Čubrilović.  

Po njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o drugim zajedničkim aktivnostima koje će biti razmatrane u narednom periodu. Istaknuo je da je ovo proces koji je počeo i koji će trajati.

– Predsjednici stranaka su dogovorili da će putem poslaničkih klubova u proceduru biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima – naveo je Čubrilović, prenosi fena.

Na novinarsko pitanje na šta se odnosi zaključak da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH i da li to znači da se povlače iz ovih institucija, Čubrilović je pojasnio da se ne povlači niko, nego da su rekli da nema uslova za rad u Predsjedništvu, Parlamenarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.   

– Jednostavno neće raditi, ali nema povlačenja – naveo je on.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je pojasnio da to znači konkretno da od sutra srpski politički predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke do daljnjeg, dok se ovo pitanje ne riješi.

– Iskreno vjerujem i nadam se da će postojati političke zrelosti u BiH da se ovako osjetljivo pitanje nametanja bilo kakvog zakonskog rješenja, pogotovo s ovakvim sadržajem, pokuša riješiti u narednom  periodu. Naš je stav svih zajedno da u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamenarnoj skupštini BiH se ne donose više nikakve odluke do daljnjeg. Bilo je dosta teških političkih tema u BiH u prethodnih nekoliko godina, pa se našlo rješenje – naveo je Borenović.

Dodao je kako iskreno vjeruje da je moguće naći i za ovo pitanje i da će se to pokušati razriješiti u narednom periodu.

– Do tada, nema učešća u donošenju odluka, nema učešća u radu ovih institucija političkih predstavnika iz RS dok se ne riješi pitanje ovog zakonskog rješenja koje je nametnuto – pojasnio je Borenović.    

Mirko Šarović je rekao da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

“Kakva god da je odluka, nećemo prihvatiti nametanje”, rekao je Šarović.

Šarović je rekao da su parlamenti jedina mjesta za donošenje zakonskih rješenja.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su imali konstruktivan pristup.

On je rekao da na niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira.

Dodik je rekao da novi visoki predstavnik nema legitimitet i da neće biti prihvatana nijedna njegova odluka.

On je naveo da je sastanak uslijedio povodom veoma složene situacije poslije najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao je da će RS istrajati na odlukama koje su donijeli lideri političkih partija.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a nakon sastanka predsjednika stranaka u RS-u, kazao je kako je zadovoljan ishodom.

– Ovih dana sam apelovao na jedinstvo srpskih stranaka. Zadovoljan sam što smo pokazali da je RS iznad svakih stranačkih interesa.

Incko je prekšio sva prava zagrantovana ustavom te ugrozio prava na slobodu govora i tako dalje. Nerad u zajedničkim institucijama će trajati sve dok bošnjačka strana ne shvati da BiH može funckionisati samo na bazi dogovora. Nismo spremni da nam bilo ko šta nameće – kazao je Nešić.

Dragan Čavićpredsjednik NDP-a, je poručio kako je neprihvatljivo da autoriteti izvana čuvaju zemlju.

“Moraju znati da je tako neće sačuvati. Zakoni se trebaju donositi u Parlamentima, a ne mimo izabranih zvaničnika. Odbacujemo sve odluke visokih predstavnika, iz bilo koje zemlje i bilo kojeg imena”, rekao je.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da su dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru izuzetno važna i da su rezultat današnjeg dogovora predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.

Cvijanović je navela da će ta zakonska rješenja u parlamentarnu proceduru uputiti poslanički klubovi svih političkih paritija Republike Srpske.

On je izrazila uvjerenje da će se to desiti u narednih nekolio dana.

Nakon sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS povodom najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”, Cvijanović je rekla da se Narodna skupština bavi i drugim važnim temama.

Ona je dodala da će lideri političkih partija, zajedno sa ostalim predstavnicima institucija, odnosno nosiocima funkcija, nastaviti rad u kontinuitetu.

– To je suštinski važno pitanje. To znači da imate zasjedanja i da imamo zajedničke sastanke i da ćemo iz sedmice u sedmicu, kako situacija bude nalagala, donositi zajednička rješenja – pojasnila je Cvijanović.

Ona je naglasila da smatra da je to i najveća dobit za građane Republike Srpske.

– Pokušavao da gradimo jedinstvo i zajedničke stavove o svim suštinskim pitanjima u interesu svih naših građana, a to građani od nas i očekuju – zaključila je Cvijanović.

Nakon održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u RS doneseno je pet zaključaka:

– Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
– Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara.
– Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim.
– Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu
– Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima.

(Vijesti.ba)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Zbog čega je Zenica dobila “samo” 389.135 KM od Vlade FBiH?

Vlada Federacije BiH je prošle sedmice na sjednici u Mostaru donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom...

Komšić u UN-u: Nekim susjedima je cilj upravljati odlukama u BiH i prisvojiti dio zemlje

U okviru generalne debate 76. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predsjedavajući prisutnim se obratio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić gdje...

Patološki lažov koji je patvorenjem, zavođenjem i zavađenjem sluđenih sugrađana oteo vlast i Zenicu Zeničanima

Patološki lažov koji je patvorenjem, zavođenjem i zavađenjem sluđenih sugrađana oteo vlast i Zenicu Zeničanima ne prestaje sa urnebesnim lažima kojima zavidi...

‘Trojka’ odlučila o kandidatu za člana Predsjedništva!

Lideri ‘Trojke’ su u kafani na Zmajevcu donijeli odluku o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda....

Recent Comments